Založ si blog

Slovenskí intelektuáli IV

Slovensko je na svete celkom výnimočná „krajina“. Píšem krajina, pretože viacerí (je ich dosť) slovenskí intelektuáli by sa vari aj urazili, keby som Slovensko nazval štátom. Ba, mnohí sa pohoršujú aj nad skutočnosťou, že naše (aj ich) Slovensko je samostatnou republikou. Tak si zvykli na niekdajšie Československo. V ňom sa im dýchalo voľnejšie, slobodnejšie a najmä „svetovejšie“. To je nepopierateľný fakt! Inu, slovenští čecháčkové, povedal by asi – keby žil- významný český intelektuál Václav Černý.

Ako sa dýchalo za ich Československa národu, to ich nezaujímalo ani nezaujíma. Čo ich je po ňom, po obyčajných ľuďoch, ktorí sa v pseudo federácii s Čechmi necítili ani slobodnejšie a ani svetovejšie, ako sa cítia v „tejto“ našej republike? V tomto štáte, v ktorom sa síce nedarí zďaleka všetko podľa našich predstáv, ale ktorý je náš a za ktorý nesieme plnú zodpovednosť? A to nielen za jeho súčasnú podobu, ale aj a najmä za jeho budúci údel!

Vtedy, za Československa, sa naši intelektuáli mohli vyhovárať , keď im to vyhovovalo, na Čechov, na ich útlak, či aspoň nepriazeň. A okrem toho, kto bol schopnejší (riťolezec), mal vtedy pre svoju tvorbu, či politickú kariéru, širší „trh“. A Česi vedeli (a vedia) svojich verných odmeniť ako sa sluší a patrí, len čo je pravda.
Napríklad, také írečité slovenské slovo čučoriedka podané jedným z hercov – intelektuálov, už ani neprekladajú, stalo sa súčasťou ich kultúry. No a jeho „exportér“ do českých zemí mal doživotne „vystaráno“. Najmä, keď hrdo prezentoval svoj negatívny vzťah k vlastnému štátu.

Iný intelektuál –herec zasa „neopakovateľne“ stvárnil traktoristu – a tiež má „vystaráno“ – až do dnešných dní. Stačilo iba málo – prezentovať verejne a opakovane vernosť až za hrob mŕtvole – Československu.

Sú aj ďalší intelektuáli, ktorí nevedia stráviť nezastaviteľný dejinný pohyb a tak aj dvadsať rokov po (rozdelení) otravujú slovenský národ svojimi osobnými traumami. Tak vznikol „zvárač“ Štefánik, tak vznikajú novodobé rozprávky o tatíčkovi Masarykovi, o ľstivom pátrovi Hlinkovi, o slovenskej zrade v r. 1938-9, ba aj o šľachetnej cisárovne Márii Terézii. Tak vznikajú rôzne „okrášľovacie spolky“.

A národ číta a počúva – a je zmätený. Pretože ti naši iní intelektuáli, ktorí „vedia svoje“, mlčia. Nie sú schopní ráznej akcie na obranu seba ani svojej pravdy. Iba raz za niekoľko rokov – vždy po voľbách – spíšu akýsi prosbopis a vyberú sa s nim tu za predsedom vlády, tu za predsedom parlamentu a tu za prezidentom – a žobronia. Nie za národ, nie za vlasť, ale za seba – aby dostali viac (pozornosti, príležitostí, funkcií(?)). Prirodzene, ich úmysel je hneď -aj zvolenému polovzdelancovi – poľahky čitateľný a preto odídu iba s mnohými nič nehovoriacimi „prísľubmi“. Keď sa dlhšie nič nedeje, idú urgovať. Dostanú sa však už len ku ministrovi kultúry, ktorý v lepšom prípade opäť len sľubuje. Veď, čo iné aj môže? Vyštrngali sme si kapitalizmus v ktorom sa musí každý sám postarať o seba, v ktorom hrá prím slovo „konkurencieschopnosť“ nie kultúra, tobôž pravda, spravodlivosť, morálka.

Slovenskí intelektuáli by si to mali konečne uvedomiť a začať plniť svoje poslanie – starať sa o seba a o národ, v tom najširšom zmysle slova. Teda podľa nášho Ľudevíta – viacej tvoriť, menej troviť. A začať by mali ihneď, napríklad, hľadaním vhodného kandidáta na úrad slovenského prezidenta. Pretože k Radičovej, Hrušovskému, či k Čarnogurskému sa už naozaj nebudú musieť „unúvať“.

Postaviť vlastného kandidáta je síce isté (takmer zanedbateľné) riziko a úspech vyžaduje od každého veľa práce, no ak to výjde, prinesie to osoh nielen im ale aj národu. Vhodného kandidáta majú, vedia o ňom, len mu nesmú závidieť.

Radičová a Čarnogurský nedotknuteľní

25.03.2013

Napísal som kritický ale veľmi slušný článoček o Radičovej a jej zmysle pre spravodlivosť. Stiahli mi ho z blogu – vraj som v ňom kohosi urážal. Upravil som ho, podľa ich želania, no aj tak ho neuverejnili „súdruhovia“. Pred časom som napísal kritický čosi na adresu J. Čarnogurského a stalo sa to isté. Vychádza mi z toho, že Čarnogurský a najmä Radičová sú [...]

Radičová, to by bola prezidentka – na zaplakanie

20.03.2013

Fico dal opäť uzrieť svetlo sveta plastike Ignáca Bizmayera, umelca, ktorý sa nikdy nehanbil za svoj slovenský pôvod a národ. Preto vytvoril nádhernú plastiku na motív jánošíkovskej legendy. Vraj na objednávku vtedajšieho predsedu vlády Colotku. Radičovej prekážala, chcela ju dať úplne zničiť. Prejavila tak naplno svoj zavrhnutia hodný charakter -skutočná [...]

Kto (čo) zastaví Čentéša

19.03.2013

Čentéš, len čo zistil, že na Ústavnom súde SR by sa veci mohli pohnúť dopredu, vyrukoval s ďalšou námietkou na zaujatosť voči jeho osobe – tento krát predsedníčky US. Mohol by tento (vraj) docent – teda možno predpokladať, že je to muž s aspoň priemerným IQ – mať stokrát pravdu, no svojim arogantným domáhaním sa funkcie GP spôsobil, že som sa stal [...]

Moment dopadu balistickej rakety na iracké mesto Erbil

Úder na Sýriu. Izrael zasiahol budovu bezpečnostných síl v Damasku

02.05.2024 23:01, aktualizované: 23:25

Sýrske štátne médiá o údere bezprostredne neinformovali.

ucla

USA: Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

02.05.2024 22:22

Polícia zlikvidovala barikády a začala vypratávať tábor demonštrantov.

trump

Ďalší útok na Kapitol? Výsledky volieb uznám, len ak budú čestné, uviedol Trump

02.05.2024 21:52

Podobné slová použil aj v rokoch 2016 a 2020.

Miloš Vučevič

Smer Moskva. Srbský parlament potvrdil novú vládu, na niektorých ministrov sú uvalené sankcie

02.05.2024 21:19

Vučevičovu vládu po búrlivej dvojdňovej rozprave podporilo 152 z 250 poslancov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 93
Celková čítanosť: 256936x
Priemerná čítanosť článkov: 2763x

Autor blogu

Kategórie