Superfraška na slovenský spôsob

14. novembra 2012, jozefh, Nezaradené

Tak nám ich odsúdili, pani Milerová! Tak, parafrazujúc Švejka, by bolo vari vhodné začať komentár k rozsudku nad dvoma účastníkmi povoleného(!) občianskeho zhromaždenia. Odsúdili ich na dvojročný zákaz návštevy hlavného mesta svojej krajiny a 500 € pokuty. A jedného z nich aj na stratu zamestnania. Ťažké tresty. Za čo? Za to že zapálili vlajku Európskej únie, spolku štátov, ktoré deklarujú div nie najvyšší stupeň demokracie na svete. Otrasné!!!

Dvojnásobne otrasné to je, ak si položíme otázku, komu takýto rozsudok prospeje. Odpoveď je jediná možná – odporcom nášho členstva v EÚ, odporcom sociálneho zmieru, nahrávačom extrémizmu, vlastne každého -izmu. Je to náhoda? Je to iba nadpráca iniciatívneho …, alebo premyslený zámer? Ja to vidím ako ďalšiu našlapnú mínu Ficovej vláde.

Dôvod? Je jednoduchý, v NR SR sa črtala dohoda na ustavný zákon o úprave platov sudcov a iných ústavných činiteľov, ktorá by absolútne neopodstatnené a spoločnosť iritujúce zvýšovanie platov sudcov mohla, povedzme, „zreálniť“, s prihliadnutím k dnešnej hospodárskej a politickej situácii. To niekomu z opozície a predovšetkým pánom sudcom nehrá do karát.

Zapáliť vlajku neexistujúceho štátu nie je nikde na svete, ani v toľko kritizovanom Bielorusku, či Číne, trestný čin! Iba veľmi pritiahnuté za vlasy to môže byť kvalifikované (len v diktatúrach) ako priestupok – a to „hlava pomazaná“ (maslom na hlave?) , ktorá vyniesla tento bezprecedentný rozsudok, veľmi dobre vie. Že sa pritom hrá s ohňom možno iba tuší a možno nie, ale to ju neospravedlňuje.

Či chce, alebo nie, ak chce zachovať pokoj na Slovensku, na ťahu je teraz premiér Fico. Verejným vyhlásením by sa mal od tohto škandalozného rozsudku dištancovať – viac asi urobiť nemôže, keďže sudcovia sú „nezávislí“. No, verím, že aj medzi nimi sa nájdu ľudia čestní, múdri a spravodliví, ktorí môžu pre očistenie svojho stavu vykonať oveľa viac – a mali by.