Založ si blog

Vinš Slovensku

Na jar tohto, končiaceho sa roku, sme si vo voľbách zvolili nový SMER politiky. Po deviatich mesiacoch, žiaľ, musím s väčšinou obyvateľov Slovenska konštatovať, že nás, občanov, zasa raz obalamutili. Nejde totiž o žiaden nový smer, iba ak o nové tváre, no o staré praktiky. Situácia dnes vyzerá horšie ako pred rokom a takmer tragický.

Že nie? Nuž zamyslime sa nad dnešnou realitou. Kauza gorila sa nepohla z miesta a pribudli k nej nové (Trnka, Mokys,atď.). Ani dnes sa nerieší nič, ani tzv. malá kriminalita, (na obci, súdoch, polícii) , veď ani taká triviálna vec, ako spor Dobrovodský versus tzv. neprispôsobiví, sa nepohla z miesta – ak nerátame zákrok policajtov proti pokojne protestujúcim občanom už za súčasnej vlády (na čí podnet asi?).

Pribudlo nezamestnaných, nuž niet sa čo veľmi čudovať, že ubudlo mŕtvych na našich cestách. Mnoho ľudí totiž prišlo nielen o autá, ale aj o strechu nad hlavou. To všetko v rámci riadne pokriveného práva, že „väčšia kopa si pýta viac“. Už nič sa v ňom, pravdaže, nehovorí o tom, že – ten, kto nemá nič, nech aj skape – žiaľ, aj podľa tých, ktorí sa držia (zatiaľ, dočasne) nad vodou. Proti mafii majetných, skrátka, nič nespravíme (aspoň zatiaľ). Také je naše súčasné „demokratické právo“. Hlavne, že cca 700 sudcov si pýta od štátu x tisíc euro ako „nemajetkovú ujmu“ a borec Borec hovorí, že im rozumie.

Štrajkovať t.r. začali lekári a učitelia – vraj v prvom rade nie za vyššie platy. Títo ľudia boli a mali by byť v očiach občanov etalónmi morálky. Napriek tomu nechali (poniektorí) napospas pacientov , resp. žiakov a takmer nik ich za to neodsúdil – naše právo-neprávo, tobôž. Tak hlboko sme od r. 1989 klesli. Chystali sa štrajkovať aj železničiari a štátni zamestnanci, asi tiež „nie“ za vyššie platy (ale z tzv. vyššieho princípu“. Pridali by sme sa aj my ostatní, ešte pracujúci, keby sme sa nebáli, že v súkromných firmách prídeme aj o tú otrockú prácu, ktorú musíme vykonávať za žobrácku almužnu. Prosto, my ostatní, „šedá (bezfarebná) väčšina“ sa bojíme – o holú existenciu – preto sme ticho. Takto, mĺkvo, neradostne, sa končí na Slovensku rok 2012. Smutnejšie ako v Grécku.

Z letargie nás mala prebrať kauza „Bezák“ a nasmerovať „iným smerom“. No, v tomto prípade, ani tá nezabrala podľa predstáv jej režisérov. Národ zasa očakával, že ho povzbudí aspoň ten, do rúk ktorého vložil svoj údel, premiér Fico – no on je zrejme našim najväčším (národným) sklamaním. Čo sa to stalo z tohto, vitálneho a razantného politika s vodcovskými ambíciami po prevzatí premiérskeho kresla od Radičovej ? Ufňukanec, plačka, ktorá nedokáže dať ľuďom ani byľku pozitívneho očakávania, nádeje, že môže byť aj lepšie. Akoby ani nechápal, že tu nejde o vážnosť situácie, ale o vážnosť očakávaní – ak také sú, potom aj situácia sa v spoločnosti môže zmeniť k lepšiemu, no ak nie sú, aj dobré smeruje len k horšiemu. A čo robí on? Národ nepovzbudí, stále ho iba straší, že všetko bude len horšie. Takýto premiér, to je hotová katastrofa pre národ.

Pretože podnikatelia , ktorí mali investičné, či zamestnávateľské zámery do r. 2013, vďaka jeho pesimizmu ich prehodnotili v negatívnom smere – predsa premiér musí byť lepšie informovaný , či nie? Fico svojimi prejavmi spôsobil to, že zamestnávatelia namiesto prijímania nových zamestnancov prepúšťajú, namiesto nových investícií umŕtvujú aj tie rozbehnuté, namiesto platenia daní (aby mali čistý štít do budúcnosti) hľadajú cestičky, ako ich „uliať“ na bezpečnejšie teritórium a tam sa etablovať . Taká je, žiaľ, situácia Slovenska na prahu roka 2013. Otázka znie, je premiér taký hlúpy, alebo to robí zámerne? (O „pravici“ sa nezmieňujem vôbec, je taká úbohá, žeza to nestojí.)

Čo teda Slovensku do nového roku, okrem pokoja a mieru vo svete, zdravia a rodinnej pohody pre každého jeho občana – nás a naše rodiny – želať? Azda iba toto:

1. Aby lekári, učitelia a všetci potenciálni štrajkujúci „za lepšie podmienky“ sa zamerali predovšetkým na doriešenie káuz typu „Gorila“ – tam sú ukryté zdroje na splnenie ich požiadaviek,
2. Aby sme sa my ostatní nebáli s odvahou a do dôsledkov bojovať za naše ľudské práva,
3. Aby sme už nikdy, v žiadnych voľbách, nenaleteli žiadnym „predavačom dažďa“,
4. Aby sme sa prestali báť „goríl“, nech sú kdekoľvek, na hocijakej „pozícii“, pretože všetky sú smrteľné ako my, no vďaka svojmu nakradenému majetku oveľa bezmocnejšie, ako si myslíme,
5. Aby sme boli všetci, celý národ, múdrejší, sebavedomejší, odvážnejší v hľadaní pravdy, vytrvalejší v jej obhajobe, odhodlanejší v jej obrane. Chceli sme slobodu, dostali sme ju od Boha, nuž robme tak, aby sme si ju zaslúžili a nepremrhali . Aby sme mrákavy, ktoré sa nad Slovensko opäť sťahujú, bezpečne odohnali.

Napriek chmúrnym vyhliadkam, želám Ti „PF Slovensko 2013“. Verím, že to bude skutočne Tvoj, náš, šťastný rok.

Radičová a Čarnogurský nedotknuteľní

25.03.2013

Napísal som kritický ale veľmi slušný článoček o Radičovej a jej zmysle pre spravodlivosť. Stiahli mi ho z blogu – vraj som v ňom kohosi urážal. Upravil som ho, podľa ich želania, no aj tak ho neuverejnili „súdruhovia“. Pred časom som napísal kritický čosi na adresu J. Čarnogurského a stalo sa to isté. Vychádza mi z toho, že Čarnogurský a najmä Radičová sú [...]

Radičová, to by bola prezidentka – na zaplakanie

20.03.2013

Fico dal opäť uzrieť svetlo sveta plastike Ignáca Bizmayera, umelca, ktorý sa nikdy nehanbil za svoj slovenský pôvod a národ. Preto vytvoril nádhernú plastiku na motív jánošíkovskej legendy. Vraj na objednávku vtedajšieho predsedu vlády Colotku. Radičovej prekážala, chcela ju dať úplne zničiť. Prejavila tak naplno svoj zavrhnutia hodný charakter -skutočná [...]

Kto (čo) zastaví Čentéša

19.03.2013

Čentéš, len čo zistil, že na Ústavnom súde SR by sa veci mohli pohnúť dopredu, vyrukoval s ďalšou námietkou na zaujatosť voči jeho osobe – tento krát predsedníčky US. Mohol by tento (vraj) docent – teda možno predpokladať, že je to muž s aspoň priemerným IQ – mať stokrát pravdu, no svojim arogantným domáhaním sa funkcie GP spôsobil, že som sa stal [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 93
Celková čítanosť: 256469x
Priemerná čítanosť článkov: 2758x

Autor blogu

Kategórie