Založ si blog

Slovenskí intelektuáli VII

Dovolil som si pozastaviť sa nad nedvižnosťou súčasných slovenských intelektuálov v tejto, pre náš národ a štát tak kritickej dobe. Práve dnes by sa mali prejaviť, odhaliť svoju tvár i svoje vnútro, zareagovať na spoločenskú klímu u nás a v Európe a na najnovšie(?) zámery „európskoúnijnej internacionály“. No oni všetci, pro aj protinárodní sa stali akousi „zakliatou“ , mlčiacou „národnou“ menšinou. Prosto, na slovenskom intelektuálnom nebíčku je – ako hovoria Česi – „ticho po pěšině“ .

Aby som bol spravodlivý, úplné ticho tu nie je. Permanentne sa ozýva varovný hlas T. Križku (a niektorých iných autorov) v Kultúre, občas napíšu čosi aj J.Tužinský a P. Janík v Literárnom (Dvoj)týždenníku, no to ostatné možno prirovnať iba ak k vánku, ktorý na vyprahnutej púšti vďačne registrujeme, hoci vieme, že nám dažďovú kvapku, skutočné osvieženie, tobôž záchranu, neprináša.

Kde sú tie časy, keď nás najmä začiatkom deväťdesiatych rokov orientovali, ovplyvňovali naše postoje, Vlado Mináč, či Anton Hlinka, kardinál Korec, arcibiskup Hrušovský , P. a J. Števčekovci, R.Kaliský, J.Majerník, L . Ťažký a i. Početná bola aj „skupinka“ na druhej strany barikády, tzv. slušní ľudia, zjednodušene povedané havlovci, ktorí mali na to čo sa deje a bude diať u nás a vo svete „svoj“-ský názor.

Intelektuáli boli zastúpení v parlamente a bolo to dobré, veď im musí ísť o veci verejné. Ich zoznam by bol v prvých rokoch po prevrate pomerne obsiahly, no ako roky plynuli, z NR SR odchádzali. Asi ani nie z vlastnej vôle, vytláčali ich (už z kandidátnych listín politických strán) polovzdelanci a nevzdelanci. Tak sa menila kvalita nášho najvyššieho zákonodarného zboru až do jeho dnešnej podoby.

Niektorí z tých, ktorí nám ukazovali smer, postupne od nás odišli, iní, ako som už uviedol, „sa stali akobyodídení“ a ešte ďalší boli doslova vyštvaní a umlčaní (A.Hlinka, D.Hrušovský). Ukázalo sa to už pri prvej voľbe prezidenta. Intelektuál, čestný chlap a statočný človek Ladislav Ťažký sa musel vzdať kandidatúry, pretože nezískal podporu „naprieč politickým spektrom“. Poslanci považovali za „vhodnejšieho“ kandidáta M. Kováča. Ako sa ukázalo, aby vhodnejší bol, (ale len pre ich politikárčenie), „robil čo mohol“.

Realita je aká je a tak, aj vďaka mlčaniu intelektuálov, sa dnes môže stáť, že histerik Holec príde pred verejnosť aj s nehoráznym tvrdením, že streľba v Černovej nebola krivdou spáchanou vtedajšou (uhorskou, čo sa v tom čase rovnalo maďarskej) vládnou mocou na slovenskom národe. Môže byť Slovenská akadémia vied skutočne slovenskou inštitúciou, keď zamestnáva a štedro platí tohto človeka?

Vrcholom Holecovho cynizmu je prirovnanie tragédie v Černovej k streľbe čs. legionárov, brániacich integritu novovzniknutej ČSR, doslova pár dní po jej vzniku, proti tým, ktorí ju aktívne narušovali. takéto prirovnanie nie je len neprofesionálne, ono je je prosto hanebné, je to urážka slovenského národa! Ak chcel Holec na seba upozorniť čo najširšiu verejnosť, podarilo sa mu to, žiaľ, len vo vrcholne negatívnych súvzťažnostiach.

Radičová a Čarnogurský nedotknuteľní

25.03.2013

Napísal som kritický ale veľmi slušný článoček o Radičovej a jej zmysle pre spravodlivosť. Stiahli mi ho z blogu – vraj som v ňom kohosi urážal. Upravil som ho, podľa ich želania, no aj tak ho neuverejnili „súdruhovia“. Pred časom som napísal kritický čosi na adresu J. Čarnogurského a stalo sa to isté. Vychádza mi z toho, že Čarnogurský a najmä Radičová sú [...]

Radičová, to by bola prezidentka – na zaplakanie

20.03.2013

Fico dal opäť uzrieť svetlo sveta plastike Ignáca Bizmayera, umelca, ktorý sa nikdy nehanbil za svoj slovenský pôvod a národ. Preto vytvoril nádhernú plastiku na motív jánošíkovskej legendy. Vraj na objednávku vtedajšieho predsedu vlády Colotku. Radičovej prekážala, chcela ju dať úplne zničiť. Prejavila tak naplno svoj zavrhnutia hodný charakter -skutočná [...]

Kto (čo) zastaví Čentéša

19.03.2013

Čentéš, len čo zistil, že na Ústavnom súde SR by sa veci mohli pohnúť dopredu, vyrukoval s ďalšou námietkou na zaujatosť voči jeho osobe – tento krát predsedníčky US. Mohol by tento (vraj) docent – teda možno predpokladať, že je to muž s aspoň priemerným IQ – mať stokrát pravdu, no svojim arogantným domáhaním sa funkcie GP spôsobil, že som sa stal [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 93
Celková čítanosť: 256013x
Priemerná čítanosť článkov: 2753x

Autor blogu

Kategórie