Založ si blog

Lesk a bieda slovenských intelektuálov

Slovenskí intelektuáli nie sú „blbí“. Majú svoj pohľad na svet i na našu domácu, každodennú realitu. Kto neverí, nech zájde, napríklad, pod tú správnu viechu na centrálnom trhovisku (ale aj pod inú) v Bratislave. Každodenne tam – niektorí – rozdávajú bezplatne rozumy a riešenia celosvetových, aj tých domácich, problémov. A koľko zaujímavých „anonymných“ aj neanonymných nápadov od nich nájdete aj na internete – všetka česť im.

Slovenskí intelektuáli sa však najradšej zo všetkého sťažujú. Na nepriazeň osudu (kedysi cenzora, dnes trhu), na kurva kamarátov, na špiny „odpadlíkov“ a najmä na vládu. Každú, od tej prvej Mečiarovej až po tú dnešnú – pretože si ich neváži a dáva málo na kultúru (čo je pravda). napokon, na vládu (každú) nadávame aj my ostatní, pretože aj nám dáva málo – v tomto jedinom niet medzi nami rozdielu. A ani v tom, že ako my aj oni sú rozpoltení a večne hašteriví. Veď, akoby aj mohli byť iní ako národ, keď sa pasujú za jeho svedomie – aj výstavnú skriň, najžiadanejší exportný artikel.

Slovenskí intelektuáli však, napriek všeobecnej biede, ešte stále nestoja vo frontách na úradoch práce – aký to paradox , kedysi sa stávalo na banány, dnes na podporu v nezamestnanosti – popri svojich (aj vysokoškolský vzdelaných) súkmeňovcoch a radšej chodia napr. na huby, hoci tie už (azda na protest) druhý rok nerastú.

Nemnohí – nemyslím tým hercov – sa po r.1989 zapojili do „veci verejnej“ a treba povedať, že až na nemnohé výnimky, veľmi nešťastne. Raz podporovali toho, potom onoho, až sa z nich stala „onuca“ pre toho aj onoho. Po ére Mináča a Kaliského, akoby jednoducho stratili kompas. Už, opäť akoby, ich na verejnosti ani nebolo – ak sa náhodou nepoperú na schodisku pošty, nik o nich nič nepočuje. Takí sú naši, slovenskí intelektuáli.

Blíži sa voľba slovenského prezidenta. Svoj záujem o tento lukratívny „válov“ avizujú kadejakí odkundesi, zradcovia národa, zapredanci, ľudia vonkoncom nehodní. Opäť, tak ako vždy doteraz, to zostane na politických stranách, najmä na Smere, koho nominujú a pre koho vykšeftujú podporu do tohto úradu, ktorý je, či chceme a či nie, obrazom Slovenska, teda nás, v zahraničí. Ich, stranícka, voľba dosiaľ nikdy nebola nielenže najlepšia, ale ani dobrá. Opäť to teda necháme na nich, ťapákovci?

„Svedomie národa“ ale opäť mlčí. Nemá na vlastnú akciu, pretože sa bojí rizika (akého, preboha?) a najmä, závidí si. Intelektuáli preto opäť iba vyčkávajú, a trúsia svoje múdra po putikách. Aby sa mohli po voľbách pretekať, kto prvý pred „prvým občanom“ pokľakne, aby mu mohol vyriecť (koľký krát už?) svoje prosby a nádejal sa na väčšiu odhodenú, ohlodanú kosť.

Slovenskí intelektuáli , ( nemám na mysli Bútoru, Kňažka ani čutoru,) majú pritom niekoľko skvelých kandidátov na tento prestížny úrad. Jedného, ktorý by ich vari dokázal aj zjednotiť. Nemenujem ich (ani jeho) iba preto, aby som nevyprovokoval voči nim (nemu) orgie nenávisti u ich (jeho) podpriemerných, no o to ambicióznejších kolegov spod viechy. Situácia sa vyvíja žiaľ tak, že títo „skvelí muži slovenského národa“, v nadchádzajúcich prezidentských voľbách, majú už len poslednú šancu ( pre seba) aby konečne splnili svoju povinnosť voči národu. Otázka stojí tak: Opäť zalezú za pec alebo sa jej konečne so cťou zhostia?

Radičová a Čarnogurský nedotknuteľní

25.03.2013

Napísal som kritický ale veľmi slušný článoček o Radičovej a jej zmysle pre spravodlivosť. Stiahli mi ho z blogu – vraj som v ňom kohosi urážal. Upravil som ho, podľa ich želania, no aj tak ho neuverejnili „súdruhovia“. Pred časom som napísal kritický čosi na adresu J. Čarnogurského a stalo sa to isté. Vychádza mi z toho, že Čarnogurský a najmä Radičová sú [...]

Radičová, to by bola prezidentka – na zaplakanie

20.03.2013

Fico dal opäť uzrieť svetlo sveta plastike Ignáca Bizmayera, umelca, ktorý sa nikdy nehanbil za svoj slovenský pôvod a národ. Preto vytvoril nádhernú plastiku na motív jánošíkovskej legendy. Vraj na objednávku vtedajšieho predsedu vlády Colotku. Radičovej prekážala, chcela ju dať úplne zničiť. Prejavila tak naplno svoj zavrhnutia hodný charakter -skutočná [...]

Kto (čo) zastaví Čentéša

19.03.2013

Čentéš, len čo zistil, že na Ústavnom súde SR by sa veci mohli pohnúť dopredu, vyrukoval s ďalšou námietkou na zaujatosť voči jeho osobe – tento krát predsedníčky US. Mohol by tento (vraj) docent – teda možno predpokladať, že je to muž s aspoň priemerným IQ – mať stokrát pravdu, no svojim arogantným domáhaním sa funkcie GP spôsobil, že som sa stal [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 93
Celková čítanosť: 256241x
Priemerná čítanosť článkov: 2755x

Autor blogu

Kategórie